Legyen csodás decembered!

A december az évünk lezárása. Az összegzéshez és a meghittség megteremtéséhez fontos a befelé figyelés, a belső munka, a kapcsolataink élőbbé varázsolása, no meg a jó cselekedetek. Mindezek jó alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy 2017 valóban a te éved legyen!

dezember_006

A téli hónapokban a külső életenergia belsővé válik, bennünk áramlik tovább, így lesz ez a lelki bekuckózás időszaka, amely remek alkalmat kínál arra, hogy ránézzünk, honnan hová haladunk. Itt az ideje, hogy új szellemi-lelki táplálékokat keressünk a hideg napokra, és megalapozzuk a jövő évi céljainkat.

Olvass!

Ahhoz, hogy feltöltve, inspiráltan és kreatív energiákkal telten kezd az újévet, ideje az elcsendesedés részeként felcsapni néhány olyan könyvet, amelyek már régóta ott pihennek a polcodon vagy az éjjeli szekrényeden. Most melyik szólít meg téged? Melyikkel van dolgod? Vágj bele abba a kalandba, amelyre invitál téged!

Az olvasás nem csak egy olyan fantáziavilágba repít el, ahol minden megtörténhet, de azt is megmutatja, hogy képes vagy önmagadba invesztálni. És ha erre képes vagy, akkor más, a testi-lelki épülésed szolgáló dologra is tudsz időt szakítani.

A Publikáló segítők csoportban is szentül hirdetem az olvasás fontosságát, és nem temetem a magazinpiacot sem. Ez a színpompás, történetekkel teli világ sokat adhat az időnként monotonnak tűnő hétköznapjainkhoz, vagy éppen pihenőszigetként ellensúlyozza az év végi rohanással járó stresszt.

Szerezd vissza a szabadságod!

A magazinnak, amelyet hónapról hónapra szerkesztek a legutóbb a digitális diéta volt a vezető témája. Az összeállítás cikkeiből én is sokat tanultam, többek között azt, hogy a tudatos életvezetés részeként ki kell néha vonni magunkat a világháló rabságából. Sokan persze a munkájuk miatt nehezen nélkülözhetik a netet, mégis arra biztatlak, némítsd el egy-egy napra a telefonod, és ÉLJ! Gyűjts valódi impulzusokat, dolgoztasd az érzékeid, koncentrálj az igazi találkozásokra! Ahogy James Victore író fogalmazott: „több dolgok vannak földön és égen, mintsem a Google álmodni képes.”

Törődj magaddal!

A december sok feladat hoz magával, emellett hideget, zsúfoltságot, tele naptárlapokat. Mindezek miatt is fontos, hogy a saját lelki jóléteddel is foglalkozz közben, mert így könnyebben átrághatod magad a kötelezettségeken. Gondold át, mi az a valóban rólad szóló, számodra kedves elfoglaltság, amit egész évben halogattál? Itt az ideje megvalósítani!

Ha te nem tartod maga elég értékesnek ahhoz, hogy tegyél önmagadért, mások is nehezen veszik majd észre az értékeidet. Hagyj fel a halogatással, tápláld jól a tested, a lelked, a szellemed. Ha te jól vagy, minden jobban alakul majd körülötted!

Építs bizalmat!

A változásokat évről évre megéljük, csak hogy nem mindegy, hogyan. Ha kényszerként tekintünk rájuk, lehangoltak, erőtlenek leszünk, míg ha igyekszünk felvenni a ritmust, több energiánk marad mindarra, ami örömet okoz számunkra. A belső egyensúlynak két gyökere van. Az egyik az az önbizalom, melynek birtokában képesek vagyunk felelősséget vállalni önmagunkért. A másik gyökér a világ rendjébe vetett hit, és annak a közösségnek a megtartó ereje, amelyhez tartozunk. Fontos, hogy bármilyen csoportokhoz is tartozunk, legyünk aktívan jelen bennük, és merjünk beszélni arról, ha valami nem működik. Bárkivel is siklott ki a kapcsolatod idén, beszéld meg vele, vagy írj neki egy emailt, amelyben letisztázod a gondolataidat. Még elküldened sem kell, anélkül is tisztábban látod majd, meg akarod-e menteni a kapcsolatotokat.

licht-im-dezember

Vezess be egy új rutint!

Ilyentájt kezdjük megfogalmazni a fogadalmainkat. Ne várj január elsejéig, az új szokásokat már ma is beépítheted. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az évkezdés valamiféle bűvös erővel hatalmaz fel minket, amitől majd könnyebb lesz betartani a fogadalmainkat. Nincs bizonyítva, hogy nagyobb arányban viszik sikerre a terveiket azok, akik januárban vágnak bele. És egyébként is: a megvalósítás nem a naptárban, hanem a fejedben dől el!

Szortírozz és adakozz!

Az otthon bázis, a feltöltődés, a pihenés és a családi együttlét színtere. Akadnak, akik jól működnek a káoszban is, de a szakemberek egyetértenek abban, rend akkor lesz bennünk, ha körülöttünk is az uralkodik.

A rendetlenséget sokszor az okozza, hogy képtelenül kötődünk a tárgyainkhoz. Nézzünk szét otthon, hiszen ami minket már kiszolgált, és ezért joggal vagy méltánytalanul mellőzött lesz, az másnak még jó szolgálatot tehet.

Ilyenkor decemberben rengeteg helyen szerveznek gyűjtéseket. Adjunk, mert adni jó, és főleg azért, mert mindettől jobb emberré válunk!

Készíts összegzést!

A nagy év végi átvilágítással sem kell megvárnod a szilvesztert!

Az ön- és célmegvalósító energiáink felismeréséhez és újraosztásához az önismeretünk szolgáltatja az alapokat. Az önmagunkra, a reakcióinkra fordított figyelem abban is segít, hogy rendszeresen számot vessünk az életünkkel, és tudatosítsuk, hogy megvan bennük az újratervezés, újraépítkezés képessége, ami segíteni fog abban, hogy kitartsunk az álmaink mellett.

Végül egy remek gyakorlat: írd fel egy papírlap tetejére, hogy 2017. december 31.

Alá pedig skicceld fel: „Ezért szeretem az életemet…” –  és képzeld el, hogy egy évvel később járunk és mindent megvalósítottál, amit erre az évre kitűztél magadnak. Ha kész a listád, tedd el magadnak, mert garantáltan izgalmas lesz jövő év végén elővenni és megnézni, mi minden valósult meg belőle.

Végül azt gondolom, jól passzol ide az egyik kedvenc életmódtervezős idézetem:

„Nem az az őrült, aki valamely indíttatásból különös dolgokat cselekszik. Az az igazi őrültség, ha az ember mindig ugyanazt csinálja, mégis hinni akarja, hogy más lesz az eredmény.”  (Jorge Bucay)

Ha segíthetek a jövő éved megtervezésében,  ITT tudsz időpontot kérni életmódtervező konzultációra.

Boldog évzárást kívánok!

Bakos Zsuzsi

életmód coach

info@eletmodtervezes.hu

 

Vélemény, hozzászólás?