Így csökkentsd a cukorfogyasztást…


Az édességekkel bevitt cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, ezért egyre többre és többre vágyunk belőle. Csakhogy ha csokival és sütivel pótoljuk a szénhidrátot, a szerotonin boldogsághormon emelkedése mellett a vércukorszintünk is nőni fog. Ettől pár órára valóban energikusabbnak érezzük magunkat, utána azonban szavatolható a pocsék közérzet.

zucker

10 TIPP a cukor korlátozásához, vagyis az egészségesebb és tudatosabb étkezéshez:

1. Először is figyeljük meg, mikor kezdünk sóvárogni az édesség után, milyen lelkiállapot hívja elő belőlünk a sóvárgást. Az összefüggések ismeretében tudatosabban kerülhetjük ki a csapdákat.

 

2. A cukormentes termékeket is megéri duplán is tanulmányozni, hiszen például az édesítőszerrel készült csokik sokszor több kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek, és a cukormentes sütikben is rengeteg a zsír.

 

3. Amikor ránk tör a sóvárgás, válasszunk komplex szénhidrátforrásokat, ezek megakadályozzák a vércukor- és inzulinszint hirtelen emelkedését. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű péksütemények, a kétszersültek és a gyümölcsök is megfelelnek a célnak.

 

4. Kávéba vagy teába csepegtessünk sztíviacseppet, felejtsük el a kristálycukrot.

 

5. A 100 százalékos gyümölcslevek csillapíthatják az édesség utáni vágyat, csak hogy ezek is tele vannak cukorral. Hasznosabb, ha a bolti változatok helyett magunk készítünk gyümölcslevet, limonádét, vagy ásványvízzel és gyógyteákkal csillapítjuk a szomjunkat.

 

6. Az első hetekben ne tartsunk otthon édességet! Ha a család többi tagjai nassolni vágyna, szerezzék be maguknak, hiszen a szénhidrátfüggők sokszor azzal érvelnek, hogy másoknak akarnak kedveskedni a finomságokkal, amikor a kosarukba hajítják. Mégis nagyobb részben az ő gyomrukban landol.

 

7. Törekedjünk a napi öt étkezésre! Ha három, legkésőbb 4 óránként táplálékhoz juttatjuk a szervezetünket, kevésbé tör majd ránk a cukorvágy.

 

8. Érték a mérték: ha ellenállhatatlan sóvárgás törne ránk a csokira, akkor közvetlenül ebéd után engedélyezhetünk magunknak 2-3 kockányit, de kizárólag a magas kakaótartalmú változatokból.

 

9. Ne feledjük, hogy a csokoládé okozta jó érzést más forrásból is biztosíthatjuk magunknak! Állítsunk össze minél hosszabb listát azokról a dolgokról, amelyek a csokihoz hasonlóan megnyugtatnak minket, legyen az az olvasás, egy kellemes fürdő, vagy egy rövid séta. Ha ránk tör a cukoréhség, válasszunk valamit a listáról!

 

10. Számos kutatás bizonyította, hogy a mozgás fokozza a szerotonintermelést. Tegyük ki minél sűrűbben ilyen igénybevételnek a testünket, ezzel garantáltan csökkenthetjük az édes falatok utáni vágyat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?