Mentsd meg a tested! – 1.rész

 

Felgyorsult világunkban könnyen kicsúszhat a kezünkből a gyeplő. A végeredmény: pluszkilók, petyhüdt kötőszövetek, fáradékonyság, levertség és még sorolhatnánk. Ne várjuk meg, amíg késő lesz! Íme 4 életmód hiba, amelyekkel ideje leszámolni.  

A legfontosabb, hogy felismerjük és felülírjuk azokat a szokásokat, amelyekkel – irónikus módon – általában könnyíteni szeretnénk az életünkön, hosszú távon mégis inkább ártunk, mint használunk velük az egészségünknek. A tartós eredményhez meg kell változtatnunk az étkezéshez, a testmozgáshoz és az önmagunkhoz való viszonyunkat. A vágy gyakran már jó ideje ott motoszkál a fejünkben, ám a döntésig olykor évek telnek el, mintha holmi úri szeszélyből tudatosan tartanánk magunkat rossz állapotban. Akadnak, akik örökké a tökéletes pillanatra várnak, mások nehezen fogadják el, hogy a jó forma nem hullik az ölükbe, kezdetben keményen meg kell dolgozni érte. A diéták 90-95 százalékban csak átmeneti megoldást jelentenek, ellenben az életmód megváltoztatásának számos pozitív hozadéka van: növeli mentális erőnket és az energiaszintünket, új távlatokat nyit meg előttünk, életünk más területein is tettekre sarkall, hiszen bizonyságot nyer, hogy képesek vagyunk elhagyni a komfortzónánkat egy magasztos cél érdekében. Ha képesek vagyunk változtatni az életmódunkon, egyúttal növeljük a tetteink, a gondolataink és a reakcióink feletti uralmat is. Emellett – és nem utolsó sorban – javítjuk önértékelésünket, hiszen sikereinken felbuzdulva akár mások példaképévé is válhatunk.

1. Lelki eredetű habzsolás

Az alakunkon hamar nyomot hagy, ha a lelkünket etetjük, vagyis minden felmerülő probléma esetén az evésbe menekülünk. Ma a lakosság fele túlsúlyosnak számít, és bár arra nincs statisztika, milyen arányban köszönhető ez az „érzelmi zabálásnak” (egyes becslések szerint úgy 75 százalékban), sokan egyfajta védőrétegként építik magukra a hájat – anélkül, hogy ennek tudatában lennének. Mindenesetre a fiziológiai eltérést mutató betegségek miatt kialakuló zsírpárnákon kívül szinte minden súlyfelesleg lelki okokra vezethető vissza. A kilóhalmozás vészkiáltás: nem érzem jól magam a világban! Az „elkövető” pedig szépen áthelyezi a felelősséget a túlsúlyára, vagyis a pluszkilói szolgálnak önigazolásként a kudarcaira. Holott a habzsolással épített súlyfelesleg nem ok, hanem okozat!

Hogyan javíthatunk?

– Tudatosítsuk: súlyfeleslegünket mi tartjuk fent, mi tápláljunk, és mi vagyunk azok is, akik megszabadulhatunk tőle!

– Először is rendezzük a régóta nyomasztó lelki problémáinkat, különben fogyási kísérleteink nagyjából annyit érnek, mintha ragtapaszt tennénk egy tátongó sebre. Legtöbbször segít, ha kiírjuk, vagy kibeszéljük magunkból nyomasztó érzéseinket, és eközben megfigyeljünk, általában milyen negatív érzések vezetnek minket a hűtőszekrényhez! Ezekre az esetekre érdemes valamilyen mentő stratégiát kidolgozni, amellyel elkormányozhatjuk magunkat a felesleges habzsolástól!

– Evés közben az ízekre koncentráljunk és ne a problémákon rágódjunk!

– Energiával és pozitív gondolatokkal töltődhetünk, ha testmozgással kezdjük a napot! Keljünk fel fél órával korábban, és végezzünk néhány erősítő vagy jóga gyakorlatot!

– Szánjunk időt a feltöltődésre, ezzel is csökkentjük annak kockázatát, hogy az evésben keressük a felüdülés perceit.

 

2. Hizlaló képernyő

Egyértelműen a tévénézést okolja az elhízásért az az angliai felmérés, amely kimutatta, hogy minden egyes plusz óra, amelyet egy gyerek tévézéssel tölt, 7 százalékkal növeli annak esélyét, hogy elhízott felnőtt válik belőle. Felnőttként sem lehet elég jó mentségünk arra, ha minden este – órákon át – a képernyőt bámuljuk.  

Hogyan javíthatunk?

– Aki kevesebbet néz tévét, könnyebben megőrzi a súlyát! – állítják a statisztikák. Ennek oka az, hogy a tévénézést sokan el sem tudják képzelni nassolás nélkül.

– Ha végképp nem tudunk lemondani kedvenc műsorainkról, kössük össze a testmozgással a tévézést: szobabiciklizzünk, súlyzózzunk, nyújtsunk közben. Csipsz és csoki helyett pedig gyümölcsökre vagy zöldségfalatkákra essen a választásunk.

– Szerezzünk be feszültségmentesítő relét! Ez az eszköz érzékeli, ha éjszaka nincs szükség elektromosságra, és automatikusan lekapcsolja a feszültséget a falakban található vezetékekről.

Időnként iktassunk be egy propoliszkúrát, amellyel jelentősen növelhetjük a szervezeted sugártűrő képességét.
– Erősítsük fel magunkat! Az egészséges aura megvéd a földsugárzásoktól, és jelentősen csökkenti az elektroszmog hatásait. Meditáljunk és sportoljunk rendszeresen, és mindig fordítsunk figyelmet a belső békénk megteremtésére.

 

3. Koffein – csak mértékkel!

Kávéval és energiaitalokkal igyekszik túllendülni a fáradtságon? Mindenképpen vészjósló lehet, ha remegést, szédülést, hasmenést, szorongást, szívritmuszavart vagy  álmatlanságot tapasztalunk ezek nyomaként. Egy egészséges ember számára maximum napi 300 milligramm koffein fogyasztása ajánlott. Egy csésze kávé kb. 100-120 milligramm koffeint tartalmaz, tehát napi három eszpresszó még nem tekinthető károsnak. Ennél veszélyesebbek az energiaitalok, amelyek jóval több koffeint tartalmazhatnak, mint amennyi egy erős feketében van! A koffein az agykérget stimulálva fejti ki serkentő hatását, emellett gyorsítja a vérkeringést, növeli a vérnyomást és kitágítja az agyi ereket. Hátránya, hogy csak addig hat, ameddig a szervezet hozzá nem szokik!

Hogyan javíthatunk?


– Váltsunk zöld teára! A kávéban ugyan több koffein van, és gyorsabban hat, ám a gyors teljesítménynövekedést rohamos csökkenés követi. A tea ezzel szemben lassabban, hosszú távon fejti ki hatását.

Ne pótoljunk egyetlen étkezést sem kávéval! Egy korai tejeskávé gyors megoldást kínálhat a napkezdéshez, de ne essünk abba a hibába, hogy reggelinek minősítjük!

– Ne igyunk kávét éhgyomorra! A benne lévő csersavak ingerelhetik a gyomor nyálkahártyáját és a vízhajtó hatás is megterhelő az ébredező szervezetnek. Ha eszünk előtte pár falatot, megkönnyíthetjük a koffein felszívódását.

– Napi koffeinadagunk ne legyen több 300 milligrammnál! Vegyük figyelembe, hogy más élelmiszerekkel is viszünk a szervezetbe valamennyi koffeint (pl. teával, kólával, kakaóval).  

– Ha vitaminokat vagy más étrend-kiegészítőket szedünk, hagyjunk időt a felszívódásukra. A koffeinadag bevitele és a vitamin szedése között teljen el minimum fél óra.

– Ha nem az élénkítő hatásért, hanem a jellegzetes íz kedvéért kávézunk, próbáljuk meg kiváltani cikóriából, malátából, gabonából készült társaival. Ezek a fajták sokkal egészségesebbek, savtartalmuk elenyésző, tápanyagtartalmuk azonban magas.

 

  1. Jojó-effektus – a fogyás és hízás örökös bűvkörében

A kínkeservesen leadott, majd makacsul visszakúszó kilók nem veszélytelenek az egészségünkre! A fogyás és hízás gyakori váltakozása megviseli a bőrt, ezért egy idő után elveszíti rugalmasságát, az anyagcsere hatékonysága akár 40 százalékkal is csökkenhet, amelynek következményeként emésztési zavarok (székrekedés, hasmenés, hányinger) léphetnek fel, az immunrendszer legyengül, hiszen a drasztikus diéta során a szervezet nem jut számára fontos anyagokhoz, és állandó társunk lesz a rossz közérzet, amelyet csak fokoz a visszaszedett kilók okozta kudarcérzetünk. Ha újra és újra szigorú megvonásokkal igyekszünk megszabadulni a feleslegtől, ördögi körben találjuk magunkat. A radikálisan csökkentett kalóriamennyiség miatt a szervezetünk alkalmazkodik az alacsony táplálékbevitelhez, és minden kalóriát igyekszik felhasználni.

Hogyan javíthatunk?

– Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a rendszertelen életmódhoz és a szélsőséges étkezési szokásokhoz! Ez kiküszöbölendő együnk napi ötször nagyjából 3 óránként! A legbőségesebb étkezés az ebéd legyen, és sose hagyjuk el a reggelit sem!

– Ne dőljünk be a heti 4-5 kilós fogyást ígérő módszereknek! Nem éri meg koplalni, mert a túlságosan alacsony kalóriabevitel csak úgynevezett látszatfogyáshoz vezet. A testsúly – átmenetileg – csökken ugyan, ugyanakkor a zsírraktárak alig apadnak. Helyettük szervezetünk a vizet veszít és sajnos a fehérjebontás is előtérbe kerül, ami a vázizomzatot is érinti. Kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással legfeljebb heti 1-1,5 kg a megtartható fogyás.

– A divatos diéták általában tiltólistára helyeznek bizonyos ételeket vagy élelmiszercsoportokat, ám dietetikai szempontból tartja magát a nézet: egyetlen dolog számít, a kalóriabevitel! Inkább az adagokat csökkentsük, mintsem száműzzük kedvenceinket!

– A fogyás-hízás jojóhatása felfalja izmainkat, ezért fontos, hogy rendszeresen mozogjunk!

 

A következő részben további 4 életmódhibát veszünk górcső alá.

(A teljes cikk a Nők Lapja Évszakokban jelent meg 2011-ben.)

Vélemény, hozzászólás?