Így lesz a fogadalmadból siker

,

 

Nem hiszek az újévi fogadalmakban, abban, hogy új szokásokat csak egy bizonyos naptól lehet beépíteni. Sokan mégis az évszám változását jelölik ki vízválasztónak, pedig nem a naptár mondja meg, hogy mikor érünk az életmód-változtatásra.  A kérdés inkább az, hogyan is vagyunk a céljainkkal.

Letérni könnyebb az útról, mint következetesen haladni rajta. Ha viszont számodra kedvező kereteket teremtesz, akkor hidd el, nem is lesz olyan nehéz kitartani!

Mielőtt belevágnék abba, miként lesz az egyszerű fogadalomból nagyszerű eredmény, nézzük csak meg, mi az, ami miatt leggyakrabban buborék üzemmódban maradnak a fogadkozások.

–          A hiányzó motiváció vagy a túlságosan kívülről érkező motiváció („Anyukám, ledobhatnál végre pár kilót!”, „Kedves Aranka, többet kéne pihennie, különben rossz vége lesz ennek”, stb.)

–          A végeredményben való kétkedés – vagyis az önmagunkra vetett hit hiánya.

–          Nem látjuk magasztos értelmét a változásnak – persze az eszünkkel felfogjuk, hogy le kéne tenni a cigit, többet kéne pihenni, tudatosabban kéne megválogatni az élelmünket – de úgy gondoljuk több a macera, mint a diadal. Az eredményességhez szerintem mindig kell egy metacél!

–          Szintén könnyen elvéreznek nagy elhatározásaink, ha hagyjuk, hogy a kellemesebb feladatok elkormányozzanak minket a céltól. Könnyebb végigtévézni az estét, mint futni vagy tornázni, könnyebb lehajtani egy pohár bort (amúgy semmi bajom a jó borokkal), mint egy pár perces relaxációval rendezni a gondolatainkat a nap végén.

Tudod, miért akadsz el?

 

Az alábbi kis tipológia talán neked is segít a gyenge pontjaid felismerésében, melyek ismeretében közelebb kerülhetsz a saját megoldásaidhoz is.

A HULLÁMZÓ könnyen fellángol, nagy erőkkel veti bele magát terve megvalósításába és szívesen kürtöli világgá törekvését, ám a lelkesedése meglehetősen hamar – 1-2 héten belül – kialszik. A környezete már nem veszi komolyan a fellángolásait, a szavak emberének tartják.

Ha ebbe a típusba tartozol, azon kell dolgoznod, hogy minél egyenletesebbé varázsold a lelkesedési görbét. Olyan ez, mint az anyaság. Nem kell szuperanyának lenni, elég ha elégjóanya vagy – de az mindig! Keress olyan támogatókat, akik bíznak benned és segítenek az erőforrásaid felfedezésében.

 

A SZIKLASZILÁRDNÁL  a cselekvést hosszú átgondolás és stratégiaalkotás előzi meg. Ő az, aki már koraősszel eltervezi, min fog változtatni január elsejétől. A korai tervezéssel nincs baj, sokkal inkább az okozza a nehézséget, hogy nagyon nehezen rugaszkodik el az eredeti elképzeléseitől.

Ha ebbe a típusba tartozol, a rugalmasság a fejlesztendő terület, illetve annak tudatosítása, hogy nemcsak az eredmény, a megtett út is számít! A jó terv nem feltétlenül konstans, mindig finomítható, alakítható, és igazodik a körülményekhez. Mondok egy példát. Eltökélted, hogy elkezdesz futni. Veszel is bérletet a közeli konditerembe, ám hamar kiderül, hogy a térded tiltakozik a kocogás ellen. Nos, itt jön be az újratervezés, az egyéb lehetőségek feltérképezése. Egy háttámlás kerékpáron is remekül lehet edzeni és még a térdízülteket is megkíméli.

A KOTLÓ típusnál sok idő telik el az ötlettől a megvalósításig, folyamatosan gyűjti az információkat, fontos számára az alapos felkészülés. Könnyen felfalják a saját teóriái, és a hangzatos tervek után végül sosem lép a tettek mezejére.

Ha ebbe a típusba tartozol, gondold át, mi tart folytonosan a tervezgetés szakaszában? Miért félsz kilépni a komfortzónádból és belekezdeni a megvalósításba? Miért éri meg számodra az időhúzás? (Nem éri meg.) A Kotlónál igaz: a kevesebb néha több! Kevesebb koncepcióalkotás, több cselekvés! Találd ki, mit szeretnél és tegyél érte – de ne teljenek el napok a vigyázz-kész és a rajt között!

 

A MINDENT VAGY SEMMIT típus mottója: „Amit csinálok, az legyen tökéletes”. Perfekcionista, csak akkor érzi magát jól, ha mindenben a maximumot tudja hozni, a becsvágy hajtja, néha már túlságosan is fegyelmezett, és hajlamos arra, hogy mindent a célnak rendeljen alá. A részeredmény azonban nem eredmény számára, ha porszem kerül a gépezetbe, könnyen elkedvetlenedik.

A coaching ülések során gyakran találkozom a perfekcionista típussal, akit a tökéletes élet és életvezetés álomképe hajt bele újabb és újabb elhatározásokba. Ha te is úgy érzed, csak a száz(húsz) százalék ér valamit, és túlságosan a külvilág visszajelzéseire koncentrálsz, ideje, hogy a hajtóerőt magadban keresd. Mi az, amit nem az eszed, hanem a szíved diktál? Fékezd le magad a nagy pörgésben, és fedezd fel a valós szükségleteidet. Így marad erőd arra koncentrálni, ami valóban fontos számodra. És ne feledd: hibázni ér!

Sínen maradni – ameddig kell

 

Ugye neked is megvannak már az idei fogadalmaid? Íme, az én jól bevált menetrendem, amit – persze személyre szabott keretekkel – a klienseimnek is előirányozok:

Nagyon fontos: ÍRD LE AZ ELHATÁROZÁSAIDAT! Maradjon írásos nyomuk – a határidőnaplódban, a telefonodban vagy akár egy fába is vésheted, csak találd meg, amikor eljön a számvetés ideje. 

Írd le azt is, MIÉRT akarod elérni ezt a célt, készíts előnyök-hátrányok mérleget. Előnyök – ha változtatsz. Hátrányok – ha a régi életvitelednél maradsz.

Maradj a realitás talaján, ne akard egyetlen elrugaszkodással átugrani az Atlanti-óceánt! Kis lépésekben, szisztematikusan haladj. A jó cél nem túl könnyű, és nem túl nehéz. Van benne élvezet, van benne kihívás. Amit viszont már most tudnod kell, hogy MI AZ ELSŐ LÉPÉSED?

Fogd fel játékosan! Kísérletezz az új szokásokkal, viselkedésmintákkal és lehetőleg (igen-igen, mániám a jegyzetelés) dokumentálj mindent. Mi az, ami könnyen jön? Mi az, ami őrült nehezen? MI AZ, AMI JÓ ENERGIÁKAT MOZGÓSÍT, mi az, ami csak feszültséget és fáradtságot vált ki belőled? Szelektálj, cserélj, elemezz, gyakorolj! Így fogsz rátalálni a saját utadra, ami a megvalósuláshoz vezet.

Figyeld meg, mikor nehéz kitartanod, mi az, ami ki tud zökkenteni, ami elbizonytalanít? Dolgozd ki saját a frusztrációtűrő-stratégiádat! Ezek a technikák általában arra valók, hogy energiával tankoljanak fel, élményeket teremtsenek és megerősítsenek a célodban. TALÁLD MEG A FŰTŐELEMEIDET! Nincsen egységes csodarecept az életmódváltásra, mindenkinek magának kell összeválogatni a megfelelő fogásokat az étlapról! Szerencsére ez az étlap nagyon széles, nagyon gazdag. Igaz, az önismeretedre szükséged lesz ahhoz, hogy jól válogasd össze a fogásokat. Ez az életmód-tervezés! Ebben segítelek 2014-ben is…

Vélemény, hozzászólás?