Valentin nap, vagy amit akartok

A romantika rabjai vagyunk. Vágyunk a vágyakozásra és a mindent elsöprő érzelmekre, még ha tudjuk is, hogy a rózsaszín fellegek után gyakran változik majd az égbolt árnyalata.

pexels-photo-208160

Kamaszkorom egyik legemlékezetesebb olvasmánya Adrian Mole naplója volt. Emlékeztek a csetlő-botló tizenhárom éves fiúra, akivel mindig történt valami? Nemrég került kezembe a regény egyik folytatása, amelyben hősünk már 24 éves, és mivel nem nagy sikeraránnyal dobogtatja meg a női szíveket, apja a következő tanáccsal látja el: „Fiam, mondd nekik azt, amit hallani akarnak és kéthetente vegyél nekik egy csokor virágot. Ennyi az egész.”

Ennyi lenne az egész? Néhány kedves szó és pár szál növény?

Rögtönzött közvélemény-kutatásom után az derült ki, hogy a romantika képe leginkább egy gyertyafényes vacsorában sejlik fel. Meg a hullócsillagok figyelésében. Kéz a kézben sétákban. Sütibe rejtett gyűrűs lánykérésben. Szerenádban. Szétszórt rózsaszirmokban. Nos, ezeket a képkockákat bőséggel használja is a filmipar, és csépelik a regényírók is.  Attól pedig, hogy vágyunk ezekre a pillanatokra, még nem vádolhatnak minket érzelgősséggel. Egyszerűen arról van szó, hogy a kedves gesztusok megdobogtatják a szívünket. Ezektől a pillanatoktól gazdagnak érezzük magunkat, hiszen a legnagyobb ajándék, amit a másik ember adhat nekünk, a személy(ünk)re szabott figyelem. A figyelmességek azt az érzetet keltik bennünk, hogy különlegesek vagyunk.

Instant vagy valódi romantika?

Azokban az időkben, amikor mobilalkalmazásokon egyetlen ujjmozdulattal döntjük el, ki kívánatos számunkra és ki nem, amikor egy szívecske elküldésével nagyjából ki is maxoltuk a romantikát, amikor egy jól komponált szelfi előrébb való, mint a pillanatok valódi megélése, nem csoda, hogy újra vágyódni kezdtünk a romantikára.

Meggyőződésem, hogy a szeretői viszonyokat is a romantika iránti sóvárgás tartja életben. Mert otthon már nincs meg a vágyott figyelem, a hiányt pedig pótolni kell. Aztán egyszer csak ott terem valaki, aki szépeket mond, nem felejti el a szülinapunkat, virágot küld, teleszórja az üzeneteit érzelmes ikonokkal, mi meg még többet akarunk belőle. Csak azt nem kalkuláljuk be, hogy idővel a szeretőkből is kihalhat a figyelmesség, és megkophat a rajongás. Persze vannak kivételek, és akad, amikor a romantika-adag tartósan beszerezhető ezekben a viszonyokban.

Nemrég olvastam egy kutatást, amiből kiderült, hogy már a tizenéves srácoknak sem nagy cucc behálózni a női szíveket. Állítják ők, hovatovább túl könnyűnek titulálják a „feladatot”. Miért? Mert a tizenéves lányok is vágynak a különlegesség érzésére, és ezért sokszor a büszkeség sem túl nagy ár.

De a romantika olyan játék, ami akkor működik jól, ha kölcsönösen táplálják. Mert tulajdonképpen a közelségről szól, amiből – ha valóban egymás mellett döntöttünk – sosem lehet elég.

Túl az érzelmi hullámvölgyeken

Párkapcsolati létünk örökös egyensúlyozás a romantika és a realizmus mezsgyéjén. A kapcsolatterapeuták szerint ebben az is közrejátszik, hogy a mozi, a reklámok és az újságok azt szuggerálják belénk, hogy a szerelem csak akkor lehet tökéletes, ha minden maximálisan klappol: éjszakába nyúló mély beszélgetések, fantasztikus szex, jó anyagi körülmények. És bár minden az elfogadás misztériumát zengi, a csalódottság könnyen testet ölt, ha nem minden a tervek szerint alakul. És amikor már túl vagyunk néhány érzelmi hullámvölgyön, egyre nehezebb a kezdeti reményteljes állapotba visszabillenni és kitartani a másik mellett. Gyakran, mire eljön a felismerés, hogy a kapcsolatnak leáldozott – a romantikának pedig végképp -, szinte megváltást jelent, hogy nem kell rögeszmésen azt táplálni magunkban, hogy minden szép és jó. Egy ellaposodott kapcsolatot egyébként sem lehet fellendíteni pár szál rózsával…

Biztos piros szívecskék kellenek? 

Mára jócskán összemosódtak a klasszikus szerepek, megszűnt létezni a magabiztos, erős férfi és a védelemre szoruló, gyenge nő párosának ideálja. Ezért is érezzük azt néha, hogy a kosztümös filmekben látott romantikának már leáldozott, hiszen a mai nő nem vár ölbe tett kezekkel arra, hogy szép pillanatokat okozzanak számára. Önmegvalósít, törődik a testével és a lelkével, tanul, élményeket gyűjt. A hagyományos női értékek – mint az alkalmazkodás, a passzivitás, a várakozás – már önmagukban nem elégítik ki.

A valódi szerelem okos és józan. Ezt mutatja az is, hogy az elköteleződésnél már többnyire az észérvekre hagyatkozunk. A harmadik évezred nője független, önálló, és tudja, hogy mit akar – a romantika terén is. És nem hinném, hogy piros szívecskéket, sokkal inkább egy mély, intimitást adó szövetséget, amelyben önmaga lehet.

(A poszt egy tavalyi, Nők Lapja Ezotériában megjelent cikkem átirata. )

 

 

9 hozzászólás


 1. // Válasz

  Szavai sokak szerint a legszebbek, amit Shakespeare valaha is irt, szerepe pedig „az egyik legszebb Shakespeare-szerep, amelynek hatalmas melysegei vannak.


 2. // Válasz

  As you will inevitably learn on your path to losing weight, effective weight loss is not only about watching what you eat, but much more about changing your lifestyle. This means changing your habits and how you approach your day-to-day life. Read this information to help you throughout the process.


 3. // Válasz

  Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series back on the map as it were. It then went on for 5 years with David Tenant portraying the Doctor until 2010 when Matt Smith took over the role. Today it is still a great family show and has attracted many new fans.

  If youre a new or old fan of the show there are Tours and museums you can go and see some of the locations and memorabilia of this classic show. The Doctor Who Tour of London will take you on over 15 locations from the show, some from the new series and some from old sites like the location of The Invasion and Resurrection of the Darleks. The tour also takes you to the TV museum in London where you will get to see some of the cosumes worn in the show and props used. Also you can buy gifts and memorabilia from the shop.

  You will learn all about how the shows were made so the tour is also educational. If you want to take pictures of the locations thats not a problem. Remember the front door of 10 Downing Street in Aliens of London? Well you can get up and close to this and get your picture taken in front of the door. Rose Tyler fans will love the tour as you get to drop by her home in the show.

  Why not go that extra mile and actually meet a Doctor Who star. Well this is possible with private or group tours. You will get the general tour but included will be a pre-arranged meeting or lunch with a celebrity from the show. This will obviously depend on availability of the celebrity and the cost will reflect the popularity of that celebrity.

  There are tours in London and also Wales. The Wales tours take you to Cardiff where you will see lots of location which were featured in shows since 2005. You can leave from London or at Leigh Delamere services station on the M4. There is a Doctor Who exhibition in Cardiff which you get to see. At the end of the Doctor Who tour you get a souvenir group picture sent you by email which is a nice touch.

  For seriously devoted Doctor Who fans there is a 3 day tour which takes you to all the locations in both London and Cardiff. You will see locations from the past 45 years as well as recent sites from the lasted Doctor Who series. Day one is based in London where you get to see 15 sites. Day two takes you to Cardiff where you get to mean the real life owner of the to see we have an Gothic property used as the location of the school in Human Nature. The final day is partly spent in Cardiff with a walking tour at Cardiff Bay, then you head back to London but a stop at Stonehenge to see the site of the Pandoica. Then its dinner at The Cloven Hoof pub in Devils End b efore you taken back to central London.

   


 4. // Válasz

  Some people, especially those running on busy daily schedules tend to use the pills to help maintain weight since they can not afford to follow all the diet programs. This is not advised. It is recommended that one seek advice from a professional in this field before using the pills. This can save one from many dangers associated with the misuse.

  The diet pills should always be taken whole. Some people tend to divide the pills to serve a longer period of time. This is not advised and can lead to ineffectiveness. If it is required that one takes a complete tablet, it means that a certain amount of the ingredients are required to achieve the desired goal. It is also recommended that one does not crush the pill and dissolve it in beverages. Chemicals found in beverages have the potential of neutralizing the desired nutrients in the pill thereby leading to ineffectiveness. The best way to take the tablets is swallowing them whole with a glass of water.

  The diet pills speed up the metabolic processes. This is the key factor that leads to the burning of all the fats in the body. This means that one passes out lots of urine, which subsequently leads to dehydration. It is imperative that the user take lots of water round the clock. This will help curb dehydration, which can lead to health problems. In addition to that, water offers the required medium for the function of the nutrients and elimination of the fats.

  When buying the review of diet pills, it is imperative that one gets the most recommended dose. People tend to compromise the quality and effectiveness of the tablets due to the variation in cost. The low priced pills depict poor quality, which means their effectiveness is not reliable. Some have also been found to cause health problems. The dose should also be taken as recommended. Over dose will not speed up the process but rather lead to complication. This will increase risk of side effects. If the taking of the pill is forgotten, do not take more to compensate for the lost time.

  The diet plan enclosed with the diet pills has also to be followed. According to the requirements, the termination of the diet must be done even with no results. This means your body is irresponsive.


 5. // Válasz

  Writing a medical thesis or dissertation is a task done by almost all postgraduate and master’s medical students. Dissertation is derived from the Latin word disserto which means discuss. It is essential to write successful medical papers such as medicine essays and medical thesis papers. There are several reasons as to why students write medicine essays. One of the reasons is to promote enhancement of critical judgment, research skills as well as analytical skills. Moreover, medicine essay writing produce students with the ability to 4evaluate and analyze data critically.

  The initial step for writing medicine essays is to choose a topic. A writer should have at least three topics to choose from. The topic has to be interesting, feasible and relevant. It is essential to write quality medicine essay. Hence, students need to have analytical skills and perfect writing skills. The writing skills will enable them write outstanding essay papers that can be highly regarded by instructors and professors. Teachers often require a lot and expect a lot from their students in terms of medicine essay writing. for this reason, students find essay writing to be an extremely difficult task and hence resort to buying custom medicine essays.

  A custom medicine essay has to be written by professional writers who are qualified in the field of nursing. Moreover, the custom medicine essay has to be original and plagiarism free. This means that it has to be written from scratch by experts with many years experience. The many years experience should enable a writer to write any form of medical paper including medical thesis, medicine essay and even medicine research paper. Moreover, experience will enable a writer to write a medicine essay that can guarantee academic success.

  Students get custom medicine essays from custom writing company. It is essential to choose the best company so that one can get the best custom medicine essay. The best and the most reliable medicine essay writing company should have some unique characteristics such as affordability and the ability to provide original and superior quality medicine essays. The other quality is that the company has to hire expert writers who can write quality medicine essays and other types of medical papers. The essays should not only be quality but also plagiarism free and free of grammatical and spelling mistakes.

  A custom medicine essay has a similar structure to any other academic essay assignment. It has an introduction that introduces the topic and tells the reader what the essay is all about. The second section is the body that has many paragraphs supporting the main topic. Finally there is the conclusion that briefly summarizes what has been discussed in the body section of the essay. Students should choose reliable writing companies so that they can get quality custom papers on several fields such as technology, sociology and law in addition to medicine field.

  Our custom writing company is the best company that all clients should rely on when in need of any given type of medicine paper. We provide quality papers that not only plagiarism free but also original. Moreover, our custom papers are affordable and able to guarantee academic excellence at all times. All our medical papers are reliable and sure of satisfying clients at all times.

   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.