Lelki edzésterv a karantén idejére

, ,

Nehezed viseled a bezártságot? Ez az akcióterv segít, hogy az akadályok ellenére is energikus és hatékony maradj.

 

Korábban jöttél-mentél, élted az életed, semmi sem szabott határt annak, mikor mivel töltöd az idődet. Vagy legalábbis egy részével te gazdálkodtál. Aztán egyszer csak azt mondták, hogy maradj otthon, mert ez a legjobb, amit tehetsz. Tudom, nehéz úgy tekinteni erre a helyzetre, mint egy szuper önismereti leckére, amiben megmutatkozhatnak az erősségeid (és a gyengeségeid is) és kiderül, kire lehet igazán számítani, ha baj van. A világ lelassult. És bár szinte már elviselhetetlen mennyiségű bizonytalanságot sodort magával, valahogy mégis egy újfajta életminőséget mutat meg nekünk. Új stresszfaktorokkal, újfajta jelenléttel, más prioritásokkal.

 

Keretezd át!

Valószínűleg önszántadból soha nem fékeztél volna ennyire be, és van egy kazal dolog, amit állandóan halogattál, hiszen alig voltál otthon. Most végre lesz időd átpakolni a gardróbot, leporolni az ide-oda tologatott szakkönyveket, megfőzni a kitépett recepteket. Próbáld megtalálni, milyen fejlődési lehetőségeket hordoz magában az új helyzet, mi az, amiben biztosan nem léptél volna előre, ha csak pörög tovább a mókuskerék.

 

Tanulj meg újra lazítani!

Van egy kedvenc mondásom: “A buták rohannak, az okosok várnak, a bölcsek kimennek a kertbe.” Rabindranath Thakur, indiai költőtől származik. Hát, most a kerten túl nem is annyira tanácsos menni, a rohanás pedig teljesen szükségtelen. Sok ügyfelemnél láttam már, hogy úgy hajszolták át magukat a napokon, mintha főben járó bűn lenne megpihenni. Szóval remek időszak ez most arra, hogy az új napirended csiszolgatásával megtaláld a pihenés és az aktivitás jó ritmusát is – ezzel még tovább fokozhatod a produktivitásod.

 

Kapcsolódj!

A közelmúltban sokat publikáltam egy olyan felületre, amely az offline-online jelenlét egyensúlyát hirdeti. Itt találkoztam először a digitális zöldségek fogalmával, amelyek egyfajta egészséges médiafogyasztásra való átállást jelentenek. Csak egy egyszerű példa: sokkal építőbb, ha a hírfolyam esztelen görgetése helyett inkább videóchatelsz egy barátoddal. A felület ugyanaz, a felhasználás mégis sokkal minőségibb jelenlétet hoz magával. Ezekben az időkben egyébként is mindenkinek jól esik egy „hogy vagy?” üzenet. Megkérdezted ma már valakitől?

 

Mozdulj a négy fal között is!

Ahhoz, hogy megőrizd a vitalitásod és erősítsd az immunrendszered, az egészséges táplálkozáson és a megfelelő mennyiségű pihenésen túl munkára kell fognod a testedet, az izmaidat. Sok edző, tánctanár, jógaoktató állt át online működésre, keresd őket a közösségi oldalakon és csekkolj be az online óráikra. Én az Életmódtervezők zárt csoportban várlak, ha szeretnéd kipróbálni az aerobik, a pilates és a tánc ötvözetéből született Body&Mind tornát. Hamarosan indulnak az online pilates tréningek is, a csoportban minden infót megtalálsz:  https://www.facebook.com/groups/206978530388078

 

Rendbe rak a rutin!

Lehet, hogy eddig te is rengeteg időt fecséreltél el arra, hogy vártad a nagy áttörést, a hatalmas tűzijátékot mondván, hogy utána majd minden jobb lesz. Nos, a mostani helyzet szuper arra, hogy a kis lehetőségeidben is megélhesd a választás örömét, hogy a leghétköznapibb dolgokban is örömödet leljed. Hamar rájöhetsz, hogy nincs is szükséged tengernyi ingerre ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, a napi rutinjaid pedig biztos bástyáiddá válnak a mostani zűrzavarban.

 

Beszéld ki!

Ahogy szorul a hurok, jobban kell figyelned kell a mentális egészségedre. Át kell gondolnod, milyen forrásból szerezheted be a napi boldogsághormon-adagod és hogyan engedheted el a frusztrációidat vagy éppen azokat a megszokásokat, amiket a karantén most bekorlátoz. Bátran nézz szembe a félelmeiddel, kétségeiddel, faragj új álmokat, vagy dolgozz tovább a régieken. Ha ebben szükséged van támogatásra, tőlem itt kérhetsz skype-konzultációs időpontot: info@eletmodtervezes.hu

És zárszóként még egy szuper kezdeményezés: A https://meghallgatunk.online/ oldalon az aktív meghallgatás mesterei várnak ingyenes, 30 perces online konzultációra, ha lelki támogatásra lenne szükséged.

 

Bakos Zsuzsi

életmódtréner, edző, szupervizor